Arhiva vijesti 2011.

Peti susret obrazovanja svećenika

07.-09.11.2011.

Od ponedjeljka 07. studenog, do srijede 09. studenog 2011., u Domu pastoralnih susreta u Lovranu, održan je susret permanentne formacije svećenika Riječke metropolije do 10 godina službe.
To je peti po redu susret kojeg za mlađe prezbitere već treću godinu organizira Metropolitanski pastoralni institut u Rijeci.

Tema ovog susreta bila je: Uloga svećenika u odgoju mladih za vrijednosti i obitelj. Predavači i nositelji susreta su ovog puta bili: vlč. mr. sc. Anton Peranić, Željka Frković dipl. pedagog, Ured za obiteljski pastoral Riječke nadbiskupije i vlč. dr. sc. Nikola Vranješ.

Susretu su kao i uvijek prisustvovali biskupi Riječke metropolije.

  Program petog susreta

Podjela potvrdnica o završenim seminarima

01.10.2011.

Metropolitanski pastoralni institut podijelio je potvrdnice o završenom Seminara za teološku kulturu laika prvoj generaciji polaznika koji su završili taj dvogodišnji program. Na svečanosti dodijele na Teologiji u Rijeci 1. listopada potvrdnice im je uručio nadbiskup i metropoli Ivan Devčić potaknuvši ih da stečeno teološko znanje upotrijebe na dobrobit Crkve i društva. „Mi ne smijemo stajati po strani od problema koji muče naše društvo jer Crkva je dio svijeta. Nadam se da će vam naučeno pomoći da osjetite veću odgovornost za Crkvu, a to znači za ljude i svijet“, rekao je nadbiskup.

Na seminare koje nudi MPI u prošloj obrazovnoj godini bilo je upisanih sveukupno 44 vjernika laika. Prvu godinu Seminara za teološku kulturu laika slušalo je 15 polaznika, a njih 12 drugu. Oni su ujedno i prva generacija koja je odslušala cijeli predviđeni program te je njih troje ovom prilikom dobilo potvrdnice o završenom tečaju, a ostalih 9 primilo je potvrdu da su odslušali dvogodišnji program, no još moraju pristupiti završnom razgovoru ukoliko žele. Na jednogodišnjem Teološko-katehetskom seminaru za odgajateljice u vjeri svih 7 polaznica položilo je završni ispit, a od 10 polaznika Teološko-katehetskog seminara za pastoralne suradnike i župne animatore njih troje je dobilo potvrdu o položenom završnom ispitu.

Ravnatelj i predstojnica instituta, mr. Mario Gerić i dr. Natalija Bogović podsjetili su i na druge edukativne programe koje Institut nudi te pozvali na tečajeve trajne formacije koji bi se trebali održavati jednom do dvaput godišnje. „Ovim potvrdnicama ne bi smjelo prestati vaše teološko obrazovanje nego se ono mora protegnuti na čitav život“ rekao je mr. Gerić. Okupljenima se obratio i predstojnik Teologije u Rijeci dr. Božidar Mrakovčić koji je polaznike također potaknuo na stalno djelovanje u kršćanskom duhu i na dobrobit drugih.

Četvrti susret obrazovanja svećenika

28.02.-02.03.2011.

Na četvrtom susretu permanentne formacije za mlađe prezbitere (od 28. veljače do 02. ožujka o.g.) obrađivala se tema Svećenik u obiteljskom pastoralu.

Uvodno predavanje imao je dr. Petar Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za obitelj (Suradnja svećenika i kršćanskih supružnika kao preduvjet razvoja obiteljskog pastorala u župnoj zajednici).

Msgr. Valter Župan je sljedećeg dana održao predavanje: Neki konkretni vidovi pastorala obitelji. Istog dana poslijepodne vlč. Matija Žugaj, iz Ureda za pastoral mladih Riječke nadbiskupije predstavio je Pripremne obiteljske kateheze za mlade u vidu susreta s Papom; Sustav prijave mladih za susret s Papom, a vlč. Krešimir Dajčman i laici sa Lošinja prenijeli su i predstavili svoje iskustvo Rada s obiteljima prema katehezama koje izdaje HBK povodom Papinog dolaska. Posljednjeg dana (02. ožujka) ujutro mr. sc. Tomislav Rogić je održao predavanje Sakramentalnost i svrha braka prema Svetom pismu i crkvenim dokumentima.

  Program četvrtog susreta