Arhiva vijesti 2014.

Susret formacije mladih svećenika

Obitelj u središtu pastoralnog djelovanja

17. i 18. 11.2014.

„Nemojmo se umoriti u promicanju istine i zaštiti obitelji“, pozvao je krčki biskup Valter Župan mlade svećenike Riječke metropolije okupljene na redovitom susretu permanentnog obrazovanja u Domu pastoralnih susreta u Lovranu, 17. i 18. studenog. Biskup je svećenicima govorio o problemu rušenja tradicionalnog poimanja obitelji u suvremenom društvu, što je posebno vidljivo na primjeru propagiranja gender ideologije. „Oni su uporni u svojoj ludosti pa ne smijemo ni mi posustati.“ Biskup je upozorio da se rušenjem obitelji uništava i pojedinac. „Kad se sruši obitelj, kada čovjek ostane sam na čistini onda se njime najlakše manipulira.“

Govoreći o nužnosti većeg angažmana u pastoralu obitelji biskup Župan je potaknuo svećenike na osobno svjedočenje i autentičnost svećeničkog poziva te na duhovnost i molitvu. Kao glavne probleme suvremenih vjernika istaknuo je neupućenost i neinformiranost što postaje uzrok udaljavanja od svećenika i Crkve. Uputio je svećenike da se više susreću s obiteljima, okupljaju ih, educiraju i podržavaju. Posebno je istaknuo važnost priprema za nacionalni susret katoličkih obitelji u travnju sljedeće godine na Trsatu. „Taj je susret samo vrhunac dosadašnjeg rada s obiteljima i on sam po sebi neće donijeti ploda ukoliko se u ovim mjesecima uoči njega te obitelji ne budu pripremale za susret.“

Mladim svećenicima o aktualnim pitanjima pastorala braka i obitelji s moralnog stajališta progovorio je dr. o. Ivan Fuček, koji se osvrnuo i na nedavno održanu izvanrednu biskupsku sinodu o braku i obitelji. Dr. Nikola Vranješ govorio je braku i obitelji u svjetlu pobudnice „Evangelii Gaudium, a dr. Veronika Reljac dala je pregled ostalih dokumenata crkvenog učiteljstva koji govore o toj tematici, osvrnuvši se posebno na Gaudium et spes, Familiaris consortio i Humanae vitae.

Uz biskupa Župana, mlade su svećenike posjetili i ohrabrili u djelovanju na dobrobit obitelji i riječki nadbiskup Ivan Devčić te gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Vijest preuzeta s web portala Riječke nadbiskupijePodijeljene potvrdnice
polaznicima Metropolitanskog pastoralnog instituta u Rijeci

28.09.2014.

U crkvi Presvetog Srca Isusova u Škrljevu, u nedjelju 28. rujna tijekom nedjeljnog misnog slavlja, trinaest zauzetih vjernica laikinja iz različitih župa Riječke nadbiskupije dobile su potvrdnice nakon završenog dvogodišnjeg školovanja na Metropolitanskom pastoralnom institutu u Rijeci, iz smjerova: teološka kultura laika i teološko katolički seminar za pastoralne suradnike i animatore.

Misno slavlje je predvodio župnik Škrljeva i Kukuljanova i sadašnji ravnatelj Instituta vlč. Marijan Benković a propovijedao je bivši ravnatelj vlč. Mario Gerić koji je u propovijedi govorio o stavu čovjeka prema Božjem pozivu, pred pozivom u Božji vinograd, u Kraljevstvo Božje rekavši kako ne treba biti zavidan drugome nego željeti više za drugoga nego za sebe.

Vlč. Benković, pozdravljajući nove školovane župne suradnike rekao je kako je to bilo vrijeme rada, učenja i žrtve i neka nastave i dalje produbljivati svoju vjeru, neka gledaju na koji način pomoći suvremenom čovjeku: „ Možda smo mi ti putokazi koji vode suvremenog čovjeka do cilja, do Boga. Odgovornost je to i dar. Odgovornost koja je u temelju našeg krštenja i Potvrde. Mi smo Božji poslanici. Svi smo mi poslani u Božji vinograd. Nemojmo reći hoću, pa onda neću, nego hoću raditi u Božjem vinogradu, hoću slijediti Krista.“ – rekao je vlč. Benković.

Potvrdnice su podijelili predstojnica Metropolitanskog pastoralnog instituta dr. Natalija Bogović i mons. Emil Svažić, generalni vikar Riječke nadbiskupije koji je čestitao polaznicama u ime službeno odsutnog riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića.

(G.F.)

Vijest preuzeta s web portala Riječke nadbiskupijeTečaj novinarstva
na Metropolitanskom institututu u Rijeci od 11. listopada

U subotu, 4. listopada počela su predavanja na Metropolitanskom institutu u Rijeci za smjerove: Seminar za teološku kulturu laika (TKL) Teološko - katehetskog seminar za pastoralne suradnike i župne animatore (TKSP)Tečaj novinarstva od ove je jeseni novost u ponudi Metropolitanskog pastoralnog instituta u Rijeci i još uvijek se primaju prijave za predavanja koja će početi 11. listopada.

Metropolitanski pastoralni institut u Rijeci želi zainteresiranima ponuditi i odgoj za medije, odnosno naučiti ih kako stvarati i tumačiti medijske sadržaje. Ovim se program želi polaznike podučiti osnovama novinarstva te ih potaknuti na razumijevanje i korištenje medija, posebno interneta, u svrhu evangelizacije. Također, program će polaznicima pružiti upoznavanje s načinom kako novinara rade I na kojim principima mediji funkcioniraju. Osim toga, vjernici će steći sposobnost ispravnog tumačenja medijskih sadržaja koji im se svakodnevno nude, poručuju iz Metropolitanskog instituta u Rijeci.

Po završetku tečaja polaznici će naučiti prenijeti poruku evanđelja u novinarskoj formi - za tiskane medije, internet i radio. Na taj način moći će djelovati kao dopisnici iz svojih župa za medije svojih (nad)biskupija, (mjesečnik, internet, radioemisije), ali i biti pomoć župniku u prezentaciji i medijskoj promidžbi važnih događaja u župi.

Tečaj će se održavati tijekom 8 subota unutar jednog semestra. Svake subote odradit će se 4 sata, od 9 do 12 sati za ukupno 32 radna sata. U ponudi je teorija i praksa: pisanje vijesti i druge novinarske forme, fotografiranje i obrada fotografija, administracija web stranice i društvenih mreža te snimanje radioemisija.

Prijave za tečaj novinarstva još uvijek traju i zainteresirani se mogu javiti u sjedište Instituta, Omladinska 14 (nova zgradaTeologije u Rijeci, bivši Filozofski fakultet) ili detalje mogu doznati u Upravi Instituta na broj (051) 345-139.Od ove je jeseni novost u ponudi
Metropolitanskog pastoralnog instituta u Rijeci

18.07.2014.

Tečaj novinarstva od ove je jeseni novost u ponudi Metropolitanskog pastoralnog instituta u Rijeci. Pored već poznatih Seminara za teološku kulturu laika (TKL), Teološko - katehetskog seminara za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama (TKSO) i Teološko - katehetskog seminara za pastoralne suradnike i župne animatore (TKSP), Pastoralni institut želi zainteresiranima ponuditi i odgoj za medije, odnosno naučiti ih kako stvarati i tumačiti medijske sadržaje.

Ovim se programom želi polaznike podučiti osnovama novinarstva te ih potaknuti na razumijevanje i korištenje medija, posebno interneta, u svrhu evangelizacije. Pored toga tečaj ima i edukativnu ulogu. Upoznavanjem s načinom kako novinari rade i na kojim principima mediji funkcioniraju vjernici će steći sposobnost ispravnog tumačenja medijskih sadržaja koji im se svakodnevno nude.

Po završenom tečaju polaznici će naučiti prenijeti poruku evanđelja u novinarskoj formi - za tiskane medije, internet i radio. Na taj način moći će djelovati kao dopisnici iz svojih župa za medije svojih (nad)biskupija, (mjesečnik, internet, radio emisije), ali i biti pomoć župniku pri prezentaciji i medijskoj promidžbi važnih događaja u župi.

Tečaj će se održavati tijekom 8 subota unutar jednog semestra. Svake subote odradit će 4 sata, od 9 do 12 sati za ukupno 32 radna sata. U ponudi je teorija i praksa: pisanje vijesti i druge novinarske forme, fotografiranje i obrada fotografija, administracija web stranice i društvenih mreža, snimanje radio emisije.

Upisi u sve programe održavaju se tijekom rujna u sjedištu Instituta, Omladinska 14 (nova zgrada Teologije u Rijeci, bivši Filozofski fakultet). Više o tome možete saznati u Upravi Instituta na broju (051) 345-139.

Formacija mladih svećenika

26.-28.03.2014.

Mladi svećenici iz 4 (nad)biskupije Riječke metropolije okupili su se na redovitom seminaru trajne formacije od 26. do 28. ožujka u Domu pastoralnih susreta u Lovranu. Seminar o ispovjedničkoj službi svećenika predvodio je isusovac dr. o. Ivan Fuček, duhovnik Biskupijskog misijskog sjemeništa u Puli, a organizirao ga je Metropolitanski pastoralni institut. Predavanja je temeljio na knjizi koju je objavio pod naslovom „Ispovjednik i pokornik: moralno-duhovni aspekti“. Predavanja su u prva dva dana razmatrala sakrament ženidbe, koje je njegovo sakramentalno i duhovno značenje te moguće manipulacije koje postavljaju izazov za kršćansku antropologiju. Posljednje predavanje odnosilo se na konkretnu ispovjednu praksu.

Nadovezujući se na temu bračnog života i obitelji dr. Fuček je svećenike podsjetio i na izvanrednu sinodu biskupa koju je papa Franjo sazvao za listopad ove godine. Sinoda će biti posvećena upravo obiteljskim pitanjima, promjenama i teškoćama s kojima se obitelji susreću u suvremenom svijetu. „To što je papa sazvao izvanrednu sinodu upravo s ovom tematikom dovoljno govori koliko je situacija teška.“ Objasnio je da se redovita sinoda biskupa održava svake tri godine, tako da će se i u 2015. godini sastati odabrani biskupi iz svih krajeva svijeta. „Uloga sinode je pomoć papi po pitanjima rasta vjere i ćudoređa te općenito o po pitanju položaja Crkve u svijetu. Sama po sebi ne može donositi promjene i odluke, to može samo papa, ali pomaže pri donošenju odluka.

„Crkva tako pokazuje da je živi organizam, da stalno razmatra što se događa u svijetu, u kakvim uvjetima i okolnostima navješćuje evanđeosku poruku. Crkva i u suvremenom svijetu ima snage biti jamac ljudskih i kršćanskih vrednota. Ona se može i treba prilagoditi suvremenom čovjeku, ali ne u onome što se odnosi na nauk koji temelje ima u evanđelju. Nauk objave Crkva nema pravo mijenjati“, objasnio je p. Fuček svećenicima.

Zajedništvo sa svojim mladim svećenicima pokazali su i njihovi biskupi i generalni vikari, riječki nadbiskup Ivan Devčić, gospićko-senjski Mile Bogović te porečki i pulski Dražen Kutleša koji su sudjelovali na susretu, molili sa svećenicima i predvodili euharistijska slavlja.

preuzeto sa Riječke nadbiskupije