Arhiva vijesti 2016. godine

Uručene Potvrdnice
polaznicima koji su završili Seminare na MPI-u

02.10.2016.

U nedjelju 2. listopada u crkvi sv. Romualda i Svih Svetih na Kozali u Rijeci na misi koju je predvodio župnik i bivši ravnatelj Metropolitanskog instituta u Rijeci (MPI) vlč. Mario Gerić dodijeljene su Potvrdnice polaznicima koju su završili Seminare na MPI-u.

Potvrdnicu da su završili Teološko-katehetski seminar za župne animatore i pastoralne suradnike primili su Helena Anušić i Elvir Malkoč, dok su Danica Pivk i Elena Tutić primile Potvrdnicu za završetak Seminar za teološku kulturu laika.

Govoreći o pročitanom tekstu evanđelja (Lk 17, 5-10) vlč. Gerić potaknuo je vjernike da snagom vjere dopuste da budu ljudi nade. Naš zadatak je širiti vjeru ne samo na način da druge podučavamo, nego da tu vjeru živimo. Dodao je kako su polaznici koji su završili Seminare na Metropolitanskom pastoralnom institutu u Rijeci zauzeti svjedoci vjere koji ne žele samo znanjem, nego i iskustvom tu vjeru prenositi. Potaknuo ih je na zauzetiji angažman u svojim župnim zajednicama, a sve ostale na autentičnije življenje i svjedočenje vjere.

Po završetku misnog slavlja okupljene je pozdravila tajnica MPI-a dr. sc. Natalija Bogović, dok je Potvrdnice završenim polaznicima uručio generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić. Istaknuo je važnost Seminara kao prilike za produbljivanje vjere i svjedočenja u društvu. Ono obuhvaća pastoral obitelji, mladih, kateheze kao takve, a ovi polaznici za to su osposobljeni, rekao je mons. Svažić.Biskup Kutleša
održao predavanje svećenicima do 10 godina službe

13.04.2016.

U Domu pastoralnih susreta u Lovranu u srijedu 13. travnja održao se drugi dio programa permanentne formacije svećenika Riječke metropolije do 10 godina na temu: “Sakramenat pomirenja s naglaskom na oproste i pridržane grijehe”. Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić posjetio je svećenike kojima je predavanje u prijepodnevnim satima o pridržanim grijesima održao porečki i pulski biskup Dražen Kutleša.

Biskup Kutleša bio je jedan od predlagatelja teme skupa, te je pojasnio da mladi svećenici polažu jurisdikcijske ispite zbog čega trebaju biti poučeni po pitanjima morala, liturgije i prava. Stoga je ovaj proljetni susret bio usmjeren više na primjere iz prakse dok će jesenski biti teološko pastoralni na kojemu će se predstaviti novi dokumenti Svete Stolice, nova teološka stremeljenja i zbog toga je ovo permamentni, ali i jurisdikcijski tečaj. Govoreći o ulozi svećenika u sakramentu ispovijedi, kazao je da je svećenik u ispovjedaonici i sudac, i brat i otac. Pravo milosrđe je ‘ući čovjeku pod kožu’, odnosno ako netko čini neki grijeh, potrebno je sa znati uzrok i onda je moguće pružiti milosrđe. Čovjeka treba prihvatiti po uzoru na Isusa koji nikoga nije osuđivao, ali je poticao na promjene na bolje. Također, važno je da u današnje vrijeme budemo svjesni da milosrđe bez pravde je senzimentalizam, odnosno ljude treba poticati na promjene na bolje, a ne samo sakramentom ispovijedi i odriješenjem od grijeha činiti milosrđe, poručio je biskup.

Dodao je da svećenik mora biti poput oca koji će upozori ljude da neke stvari više ne čine. Bog daje milosrđe i svećenici su njegovi posrednici. U Godini milosrđa potaknuo je vjernike na češće pristupanje sakramentu ispovijedi. Svjestan da je mnogima teško govoriti o svojim grijesima, biskup im je poručio da moraju shvatiti realnost svoga života i napredak će doći ukoliko se čovjek odluči promijeniti. U tom slučaju neće doći samo do osobne promjene, nego i nužne promjene na bolje i u društvu. Iz tog razloga je važna ispovijed jer čovjek tada može spoznati sebe. U tom spoznavanju ne treba se previše optuživati, ali ni pridavati atributi koji mu ne pripadaju.

Permanentna formacija svećenika Riječke metropolije do 10 godina službe završit će u poslijepodnevnim satima predavanjem vlč. Marinka Miličevića na temu Sakramenat pomirenja u životu svećenika – osobno iskustvo I iskustvo s ljudima, te Večernjom.Započeo program permanentne formacije svećenika
Riječke metropolije do 10 godina službe

12.04.2016.

U Domu pastoralnih susreta u Lovranu u utorak 12. travnja započeo je program permanentne formacije svećenika Riječke metropolije do 10 godina službe. Dvodnevni skup odvija se na temu: “Sakrament pomirenja s naglaskom na oproste i pridržane grijehe”.

Svećenike je pozdravio apostolski administrator Gospićko-senjske biskupije mons. dr. Mile Bogović. Poručio im je da su sada u fazi kada praksa stiže naučenu teoriju, te ih potaknuo na usvajanje znanja koja će primiti na ovoj permanentnoj formaciji. Najavio je biskupsko ređenje novog gospićko-senjskog biskupa, karmelićanina o. Zdenka Križića, 25. svibnja u 10.30 u Gospiću.

Predavanje na temu: “Milosrđe – temeljni jezik svakog naviještanja”, pripremio je doc. dr. sc. Nikola Vranješ. Istaknuo je kako Bog prema čovjeku može djelovati samo milosrdno, a Isusovo poslanje temeljilo se na njegovim odgovorima na ljudske molbe. Kao primjer naveo je prispodobu o milosrdnom Samarijancu koja je, kao i druge prispodobe, završila Kristovim poticajem da ga se nasljeduje u činjenju dobra. Kršćanin je pozvan poput Isusa ulaziti u dubine ljudske patnje, u dubine ljudskih potreba, a s nakanom milosrdnog zalaganja. Milosrđe treba srasti u stil kršćanskog življenja, poručio je predavač.

Dodao je da Crkva mora biti u službi milosrđa, a na to ukazuje i papa Franjo. Crkva ima zadaću aktualizacije milosrđa na svim razinama i pastoral Crkve mora biti pastoral milosrđa u svim segmentima, osobito u naviještanju. Sveti Otac u tome vidi ključ današnje evangelizacije, kazao je Vranješ. U nastavku je kazao kako istaknute crkvene osobe tvrde kako je tema milosrđa dugo vremena bila marginalizirana, te da je to dodatni razlog za njegovo ponovno vrednovanje. Papa se s time slaže i dodaje da je svijest o Božjem milosrđu kod mnogih suvremenika izostavljena jer mnogi smatraju da je zlo toliko jako da mnoge grijehe ne može ni Bog oprostiti. Stoga, svaki oblik kršćanskog naviještanja trebao bi imati oblik milosrđa. Naviještanje je uvijek poziv na obraćenje, a jezik naviještanja treba biti jezik milosrđa.

Potaknuo je okupljene svećenike na promišljanje o tome kako pristupaju vjernicima i u kojoj mjeri su milosrdni. Također, Bog iskazuje milosrđe u svijetu u kojemu je toga sve manje i zato svećenik mora biti drugačiji – mora biti sredstvo Božjeg milosrđa, rekao je Vranješ.

U poslijepodnevnom dijelu programa, predavanje na temu: “Pitanje oprosta (jubilarni, potpuni i djelomični) s moralnog gledišta” imat će mr. sc. Josip Kolega. Nakon toga svećenici će sudjelovati u Večernjoj te Euharistijskom klanjanju.

Program permanentne formacije svećenika Riječke metropolije do 10 godina službe bit će nastavljen sutra izlaganjima mons. dr. Dražena Kutleše i vlč. Marinka Miličevića.