Vijesti

Duhovna zvanja za obnovljeno lice Crkve

27.-28.11.2018.

Duhovno zvanje za obnovljeno lice Crkve, bila je tema permanentne formacije svećenika Riječke metropolije do 10 godina službe koja se održala 27. studenog i 28. studenog u Domu pastoralnih susreta u Lovranu. Pozdravnu riječ uputio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Govoreći o temi susreta upozorio je da živimo u vremenu kada je neprestano potrebno učiti kako bi se mogle prepoznati situacije u kojima svećenik služi. Naime, nije isto služiti u Rijeci, Gorskom kotaru ili na otocima. Osim toga, potrebno je znati prilagoditi njihovim mogućnostima ono što dajemo vjernicima i u svojoj službi biti ponizni, kazao je nadbiskup.

Duhovno vodstvo i razlikovanje duhovnog zvanja tema je o kojoj je govorio rektor Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” u Rijeci dr. sc. vlč. Mario Tomljanović. Predavač je na početku upozorio na činjenicu da su rijetke župe koje imaju duhovno vodstvo. S tim u vezi apostrofirao je sv. Grgura Nazijanskog koji je o duhovnom vodstvu rekao: “Moramo početi s čišćenjem sebe, moramo biti poučeni da bismo mogli poučavati, postati svjetlo da možemo svijetliti drugima, približiti se Bogu kako bismo ga mogli donijeti drugima, biti posvećeni za posvećivanje, voditi druge i savjetovati razborito.” Duhovno vodstvo kao umijeće progresivnog vodstva, od početka duhovnog života do visine kršćanske savršenosti, znači da se ne može na isti način govoriti obraćeniku i onome tko je ozbiljnije ušao u duhovni život, poručio je predavač.

Duhovno vodstvo nije apsolutno neophodno, ali je moralno potrebno. Nije potrebno ako osoba neozbiljno prihvaća duhovno savjetovanje, rekao je vlč. Tomljanović dodajući da su većina svetaca imali duhovnog voditelja ili osobu koja ih je duhovno savjetovala. Osobine koje duhovnik mora imati jesu: sposobnost slušanja, ljudska i duhovna zrelost kao i teološka i duhovna formacija. Osoba koja traži duhovno vodstvo u duhovniku mora pronaći sigurnost, razumijevanje i prihvaćanje bez osuđivanja.

U raspravi koja je uslijedila istaknuta je nužnost duhovnog vodstva u odgoju budućih svećenika. Duhovnik mora biti osoba koja zna pristupiti ljudima, otkriti ‘trikove’ zloga i na taj način znati usmjeriti i pomoći osobi. S tim u vezi, duhovnik u bogosloviji ima važniju ulogu od rektora, rečeno je u raspravi. Prvi dio skupa donio je i promišljanja o budućnosti svećeničke formacije koja se, prema riječima vlč. Tomljanovića, nalazi u malim zajednicama. Na tom tragu svećenici moraju biti spremni za suživot s drugim svećenikom tijekom kojega će moći jedan drugome biti duhovna podrška. Istaknuto je da odgojitelji i svećenici moraju težiti svetosti i biti osobe duboke molitve, oaze u svojim župama. Zato je nužno duhovno izgrađivanje svećenika i duhovno vodstvo, jer bez poniznosti i duhovne izgrađenosti svećenici ne mogu drugima pomoći.

Drugoga dana permanentne formacije o duhovnim zvanjima u suvremenom svijetu, izazovima i perspektivama, govorio je don Damir Stojić. Na početku je istaknuo činjenicu da je svećenik osoba zbog koje se mladi nakon krizme udaljuju od Crkve, ali i vrate u nju. Svećenici imaju ogroman autoritet i ljudi oblikuju sliku Crkve preko svećenika. To treba imati na umu i biti svećenik 24 sata na dan, kazao je don Stojić. Govoreći o karakteristikama koje svećenik mora imati u pastoralu s mladima, istaknuo je da mora biti otac koji skrbi, disciplinira i biva uvijek prisutan.

Svećenik je također posrednik između Boga i čovjeka. S tim u vezi potaknuo je okupljene da se propitaju koliko vremena provode u molitvi. Molite više od ‘običnog naroda’ i nemojte omalovažavati molitvu jer to prepoznaju ljudi. Vaše propovijedi moraju biti rođene u toj molitvi, kazao je predavač. U nastavku je istaknuo da svećenik mladima mora biti učitelj koji poučava nauk Crkve, ali i ratnik koji će prepoznati zlo, upozoriti narod i boriti se protiv zla. Nemojte pasti u grijeh propusta, poručio je don Stojić. Također, istaknuo je svećenika kao suca, ispovjednika. Ispovijed je jurisdikcijski čin i mnoga zvanja su se rodila u ispovjedaonici. To je povlašteno mjesto gdje možemo doći do mladih. Budite prisutni u ispovjedaonicama, poručio je predavač. Na kraju je istaknuo svećenika kao zaručnika. Ovaj svijet vapi za nadnaravnim očevima i nadnaravnim zaručnicima koji svjedoče za nebo, rekao je predavač.

Nakon izlaganja don Stojića svoja svjedočanstva iznijeli su mladi vjernici laici Lucija Pekić i Petar Buljan. Istaknuli su da mladi od svećenika očekuju autentičnost jer je neautentičnost najčešći razlog zbog kojega se mladi udaljuju od Crkve. Ne očekujemo od vas savršenstvo, nego autentičnost i ne trebate se bojati mladima posvjedočiti svoje slabosti i padove, rekla je Pekić. Mladi od svećenika očekuju istinu i ispravan nauk. To je ono što trajno privlači. Svećenici su u opasnosti da od želje da se svima dopadnu – razvodne nauk Crkve. Dodala je da mladi očekuju od svećenika ‘očeve’ koji će ih odgajati u vjeri, žrtvovati se i opominjati. Primijetila je nedostatak osobne molitve kod mnogih svećenika, kao i krize koje se događaju zbog života u samoći. Slični ste Kristu koji je prošao samoću Getsemanskog vrta i u tim trenucima molio se Ocu. To je i vaš križ kojega morate prihvatiti. U toj samoći može se dogoditi da se svećenik potpuno izolira od svijeta, ali i da se dogodi pretjerana svjetovnost. Mladi vole druženja sa svojim svećenikom, ali nemojte se ‘spuštati’ na naš nivo, nego nam i u tim druženjima budite svećenici, poručila je Pekić. S druge strane, Petar Buljan je primijetio nedostatak svećenika – učitelja koji će naviještati Istinu. Potrebni su nam autentični svjedoci vjere. Svećenici su danas primorani trpjeti napade od strane društva, medija, ali ni nama laicima nije lako na radnim mjestima i sredinama u kojima živimo kada se zalažemo za kršćanske vrijednosti, poručio je Buljan.

U raspravi se govorilo o nedostatku zajedništva među svećenicima, a što primjećuju i vjernici. Zajedništvo je magnet ljudima u svijetu u kojemu vlada otuđenost. Također, da bi bio ‘otac’, svećenik mora imati iskustvo očinske brige svoga biskupa. Svećenici moraju biti prijatelji među sobom, štititi jedni druge i ne dopustiti da se među njima uvuče lažna solidarnost, istaknuto je u raspravi.

Na kraju susreta, kojemu je prisustvovao i krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak, riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić zahvalio je predavačima te osobito vjernicima laicima koji su sudjelovali svojim svjedočanstvima. Laici bi nas trebali češće opominjati, češće nam govoriti i savjetovati nas jer smo tu zbog njih i moramo čuti od njih što propuštamo, kazao je nadbiskup Devčić. Na susretu su doprinos izlaganjima o prepoznavanju osobnog poziva te Božjem planu sa svećenicima dali također mons. Marinko Miličević i vlč. Vjekoslav Đapić.

Vijest preuzeta s web portala Riječke nadbiskupijeOdržana svečana dodjela Potvrdnica

30.09.2018.

U nedjelju 30.09.2018. su na misnom slavlju u crkvi sv. Romualda i Svih Svetih na Kozali dodjeljene Potvrdnice Metropolitanskog pastoralnog instituta u Rijeci polaznicima koji su završili Teološko - katehetski seminar (Marijana Šimunović) i Seminar za teološku kulturu laika (Sonja Brusić, Jasna Gržinić, Anita Videlko i Nikola Spicijarić).

Misu je predslavio ravnatelj MPI-a vlč. mr. Mario Gerić, a Potvrdnice uručio generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić koji je vjernike potaknuo na upis na neki od seminara MPI-a s ciljem dubljeg upoznavanja vjere, ali i kako bi se nakon završetka mogli staviti u službu mjesnoj Crkvi i svojim župnim zajednicama.

Na kraju mise, svjedočanstvo vjere i odgovora na Božji poziv posvjedočio je mladi Raul Pajić koji se nakon krizme udaljio od Crkve, no poziv prijatelja prije nekoliko godina da mu se pridruži na katehezama u župi na Kozali, promijenilo mu je život. Raul za nekoliko dana odlazi u sjemenište u Bratislavu, a okupljenim vjernicima je poručio da je poziv prijatelja da dođe na kateheze, najveći dar kojega je mogao primiti. Poručio je da se isplati biti 'staromodan', biti vjernik i svjedočiti jer Bog je neizmjerno zaljubljen u nas. Dajte da vas Bog u životu vodi, poručio je mladi Raul.

Čestitamo dobitnicima Potvrdnica, a mladom Raulu želimo da ga Bog prati na njegovom putu prema svećeništvu.
Nakom euharistijskog slavlja održan je kratki domijenak u prostoru župnog dvora.

Tekst preuzet s FB profila Riječke nadbiskupije
“Pastoral ministranata i mladih”

06. i 07.03.2018.

Permanentna formacija svećenika Riječke metropolije do 10 godina službe

“Pastoral ministranata i mladih” tema je permanentne formacije svećenika Riječke metropolije do 10 godina službe koja se u Domu pastoralnh susreta u Lovranu održala 6. i 7. ožujka. Podršku mladim svećenicima svojim dolaskom dali su riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak i generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. Marinko Miličević.

Pozdravnu riječ uputio je nadbiskup Devčić istaknuvši važnost trajnog obrazovanja s ciljem kvalitetnijeg izvršavanja svećeničkog poslanja. U tom smislu nužan je rad s mladima, a pastoral s ministrantima neizostavan je dio odgoja mladih u vjeri, kazao je nadbiskup.

O pastoralu mladih u župnoj zajednici govorio je vlč. doc. dr. sc. Nikola Vranješ. Jedan od problema je izazov produljenog mladenaštva, rekao je predavač. Antropološki, duhovno i društveno vladaju dva mita o mladenaštvu: veličanje mladosti i obzvrijeđenje mladosti. Jedan od izazova u svijetu jest da mladi ne usvajaju sve vrednote, odnosno usvajaju samo one koje smatraju vrijednima u njihovom vremenu. Naglasak je na onome što je dobro za osobu: ljubav, solidarnost i prijateljstvo, kazao je predavač. Mladenaštvo je vrijeme oblikovanja osobe i njenog sazrijevanja. Osim toga, mladi su najbolji indikatori društva u kojemu živimo. Onisu otvoreni duhovnosti i religioznosti, ali svoju religioznost ne vežu institucionalno, nego je shvaćaju osobno, neobvezujuće i kao nešto što će im koristiti, rekao je doc. dr. sc. Vranješ.

Govoreći o župnoj zajednici i mladima istaknuo je kako je župa na prekretnici i potrebna je promjena cijele pastoralne paradigme. S tim u vezi nužna je veća usmjerenost na katekumenalni način djelovanja: rađanje, odgoj i zrelost u vjeri. U praksi to znači da se s pastorala kojega je potrebno samo održavati, treba preći na pastoral odgoja u vjeri. U nastavku je upozorio da se pastoral s mladima ne smije pretvoriti u zabavu, nego mora voditi mlade prema zrelosti u vjeri. Također, treba imati na umu da mladi cijene iskrenost i osobnost te da je nužan pastoral koji je iskreno usmjeren na osobu. Do sada smo imali pretežno pastoral zajednice kojega treba povezati s osobnim pastoralom te je potrebno izbjegavati šablonski, birokratski način djelovanja. Drama pastorala s krizmanicima leži u činjenici da tog pastoral u župnoj zajednici nema nakon krizme, upozorio je doc. dr. sc. Vranješ. Zato je potaknuo okupljene svećenike da mlade uključe u župni karitas, humanitarne akcije kao i duhovne obnove. Prilika za evangelizaciju mladih su i duhovno-molitveni usreti te duhovna glazba, rekao je predavač.

U raspravi koja je uslijedila otvorena su pitanja zašto mlade ne privlači Crkva kao institucija iako su zainteresirani za duhovnost i religioznost. Istaknuto je da ne treba raditi razliku između iskustva i znanja, odnosno da će mladi prepoznati svećenika koji je autentičan, ali i koji će im moći odgovoriti na brojna pitanja. Također, ljudi su opterećeni problemima i svećenici to moraju uzeti u obzir. Osim toga, svaki svećenik mora se preispitati zašto (ne)privlači vjernike. Ljudi cijene istinske svećenike, a budućnost biskupija ovisi o tome kakve mlade svećenike imamo, rečeno je u prvom dijelu susreta.

Oradu s ministrantima govorio je doc. dr. sc. Richard Pavlić. U okviru šire teme pastorala s mladima i pastorala duhovnih zvanja naglasio je potreba veće zauzetosti rada s ministrantima. Prenoseći osobna iskustva nekih svećenika istaknuo je nužnu očinsku I prijateljsku ulogu župnika u odnosu s mladima. Upozorio je na negativne trendove koji su u Hrvatsku stigli iz europskih zemalja i činjenice da mnogi mladi radije idu na sportske terene i ostale aktivnosti, nego na župni vjeronauk ili druge župne susrete. U ministrantsku službu sve češće dolaze djeca iz obitelji koje nisu praktično vjerničke je roditelji smatraju da u ministriranju dijete neće naučiti ništa loše. Isto vrijedi za katoličke vrtiće i škole. To treba znati vrednovati i ‘iskoristiti’, poručo je predavač. U nastavku je istaknuo da se pastoral ministranata mora promatrati u širem kontekstu, a tu spadaju: liturgija, pastoral mladih i pastoral duhovnih zvanja. Također, u radu s ministrantima značajna je uloga vjernika laika, odnosno župne zajednice, a presudnu ulogu imaju roditelji i župnik. U nastavku je potaknuo svećenike da s ministrantima održavaju redovne tjedne susrete, godišnje organiziraju izlete, ali i da djecu uključe u ostala događaja u župi. Pastoral s ministrantima iziskuje malo vremena i dobre volje, malo novca te vjere i ljubavi prema Bogu i čovjeku, zaključio je predavač.

O primjeru iz prakse drugog dana susreta govorio je voditelj Centra za mlade “Bl. Miroslav Bulešić” vlč. Marko Šarić. Ukazao je na neizostavnu ulogu župnika u radu s mladima u župnim zajednicama, te podsjetio da su prvi temelji osnivanja Ureda za mlade Riječke nadbiskupije postavljeni u župi Uznesenja Blažene Djevice (Assunta/Vela crikva). Tamo su se održavale prve organizirane aktivnosti i ova riječka župa bila je središte brojnih događanja. Značajan doprinos dali su tamošnji župnici, župni vikari te kapelani koji su radili s mladima, među njima i sadašnji šibenski biskup mons. dr. Tomislav Rogić, rekao je vlč. Šarić.

Na tragu riječi pape Ivana Pavla II. da novo vrijeme traži i prikladne metode evangelizacije, 18. listopada 2017. u neposrednoj blizini Sveučilišnog kampusa na Trsatu otvoren je Centar za mlade “Bl. Miroslav Bulešić” u kojemu se redono održavaju kateheze, duhovne obnove, slave se mise, održavaju tribine itd. Novost je ured studentskog kapelana koji je otvoren u samom Sveučilišnom kampusu i u kojemu je studentski kapelan na raspolaganju studentima za duhovni razgovor ili ispovijed svakog utorka od 11 do 13 sati. Ured za mlade nositelj je i brojnih aktivnosti poput Duhovskog bdijenja, Nadbiskupijskog susreta mladih, Vidfesta itd. Kao uspješno provedenu novinu u Riječkoj nadbiskupiji vlč. Šarić naveo je dekanatske susrete krizmanika, a za blisku budućnost najavio kako će u Centru za malde u četvrtak 15. ožujka biti održana korizmena duhovna obnova, a u subotu 17. ožujka tradicionalni riječki planinarski križni put kojega Ured organizira u suradnji s Akademsko katoličkim društvom “Jeronim” i Zdrugom katoličkih skauta. Na kraju je istaknuo važnost poticanja zajedništva zajednica mladih po župama istaknuvši da se svećenici pritom ne smiju opterećivati brojnošću. Ured za mlade Riječke nadbiskupije trebao bi biti dodatna pomoć župnom pastoralu mladih, a vrata Centra za mlade otvorena su svima, rekao je vlč. Šarić te pozvao okupljene svećenike da sa svojim mladima posjete Centar i iskoriste njegove mogućnosti za svoje programe.

U odsutnosti vlč. mr. sc. Luke Paljevića iz župe Rođenja BDM (Polje, Krčka biskupija), njegovo predavanje na temu rada s ministrantima – primjeru dobre prakse, pročitao vlč. Anton Budinić.Preuzeto s web portala Riječke nadbiskupije